Door de jaren heen zijn de termen podoloog en podotherapeut vaak door elkaar gebruikt. 

Een podotherapeut is een paramedisch specialist met een erkende beroepstitel. Dit betekent dat podotherapie is opgenomen in artikel 34 en daarmee beschermd wordt door de wet BIG. Een specialist mag alleen de titel podotherapeut dragen wanneer hij of zij in het bezit is van een afgeronde HBO bachelor opleiding Podotherapie.
De opleiding duurt 4 jaar en dient geheel te worden afgerond om de titel Podotherapeut te krijgen. Het is een paramedische titel en valt daarbij onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Daarentegen is de titel “Podoloog” onbeschermd. Dit betekent dat het vak Podologie door iedereen beoefend kan worden zonder daar een gedegen opleiding te voor hebben gevolgd. Podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog zijn ook geen wettelijk beschermde titels. Het niveau van opleiding kan ontzettend variëren, van een opleiding tot verkorte cursus. Echter door het gebrek aan regelgeving omtrent de benoeming van het vak, kan iemand zonder relevante vakkennis zich Podoloog noemen. Daarnaast is podologie in tegenstelling tot podotherapie een commercieel (niet medisch) beroep.

Onze specialisten staan voor u klaar

Neem contact op of Maak een afspraak