Een podotherapeutische inlegzool is een op maat gemaakt medisch product. Het is een veel gebruikte therapie om iemand zijn stand of looppatroon te corrigeren zonder dat iemand hier bewust mee bezig hoeft te zijn. De zool kan op veel verschillende manieren worden ontworpen en gemaakt, afhankelijk van het type therapie, maar ook van de activiteit waar de zool voor bedoeld is. Daarnaast zijn de lichaamseigenschappen heel belangrijk, zoals bijvoorbeeld gewicht, vorm van de voet, stand- en loopafwijkingen.

Waarvoor wordt een podotherapeutische inlegzool gebruikt?

Een podotherapeutische inlegzool wordt aangemeten als iemand in zijn onderste extremiteit een pijnklacht heeft. Dit kan in de voet, maar ook in de enkel, knie, heup en onderrug zijn. Vaak is er sprake van een overbelasting of blessure. Een oorzaak van de klacht kan een afwijkend staan- en/of looppatroon zijn. Door middel van een op maat gemaakte inlegzool, kan iemand ondanks de afwijkingen die het lichaam heeft, op een evenwichtige manier de voeten belasten. De therapie die een zool exact heeft wordt door de podotherapeut bepaald en kan uit verschillende elementen en materialen bestaan. Naast het behandelen van pijnklachten kan een op maat gemaakte zool ook dienen voor preventie van overbelastingsklachten, slijtageklachten of het ondersteunen van een evenwichtige statiek en dynamiek.

Hoe wordt een podotherapeutische inlegzool vervaardigd?

Tijdens een podotherapeutisch onderzoek worden alle lichamelijke afwijkingen onderzocht die een relatie kunnen hebben met een desbetreffende klacht. Daarnaast worden lifestyle, soort activiteiten en schoenen onder de loep genomen. Dit zijn allemaal zeer belangrijke factoren voor het bepalen van het type therapie en type zool die kan worden voorgeschreven. In het behandelplan wordt vermeld welk doel de zool moet hebben en wat de zool voor bijdrage aan het staan en looppatroon zal moeten hebben. Na de 3D-scan gemaakt te hebben wordt er een digitale bouwtekening van de zool gemaakt. Hierin worden de belangrijkste aanpassingen in de zool verwerkt. Nadat de bouwtekening is afgerond wordt deze naar zo genoemde “freesmachines” gestuurd om een uniek halffabricaat te maken. De machines kunnen namelijk de unieke vormen, plaats en lijnen van de huid zeer nauwkeurig in de zool verwerken. Nadat het halffabricaat is afgerond wordt deze tot een daadwerkelijke zool, die ook goed in de schoen past, vervaardigd .

Neem contact op   of   Maak een afspraak

 

Onze specialisten staan voor u klaar

Neem contact op of Maak een afspraak