Rek en strekoefeningen is iets wat voornamelijk bij sporten word gebruikt om pezen en spieren wat te verlengen en voor te bereiden op inspanning. Door de juiste manier van rekken en strekken toe te passen kan het risico op blessures verminderd worden. Ook helpt het om herstel te bevorderen en te voorkomen dat bij belasten structuren stijf worden.

Echter naast het sporten wordt rek en strekken ook als aanvullende therapie aanbevolen en binnen de podotherapie meegegeven. Het heeft meerdere voordelen om deze te combineren met andere therapieën in het geval van specifieke klachten.

Rek en strekoefeningen kan om verschillende renden worden meegegeven:

  • Het zorgt voor een groter bereik  in de beweeglijkheid van de gewrichten. Dit zorgt ervoor dat een specifieke structuur funcioneel beter werkt en ruimere beweingen kan maken zonder onszelf te verwonden.
  • Het verbeterd de flexibiliteit van de spieren. Naarmate we ouder worden of minder fysieke stimulatie hebben van het lichaam, kunnen de spieren korter en strakker worden (minder funcioneel). Rekken en strekken kan helpen om deze structuren weer wat uit te rekken waardoor de structuur weer wat soepeler word.
  • Het verbeterd de bloedcirculatie  van de structuren. Er zijn verschillende wetenschappelijke studies die erop wijzen dat als rekken en strekken goed word toegepast, de bloedstroom in de spieren word verbeterd. Dit is een goede stimulans herstel na (over)belasting en treedt er minder stijfheid op.

Afhankelijk van de klacht of beperking kan de podotherapeut bepalen welke rek en strek oefening er wordt meegegeven. Vaak is het slechts een aanvullende therapie om het effect te verbeteren van de daadwerkelijke therapie. Ook is het belangrijk om te weten dat men wel voorzichtig moet zijn met de tendens van het rekken en strekken. Teveel rekken of strekken kan een averechts effect geven en een klacht verergeren. Neem daarom goed met de podotherapeut door wat de richtlijnen zijn en wanneer je wat moet doen.

Kan een van onze specialisten u helpen of heeft u een brandende vraag?

Neem contact op   of   Maak een afspraak

Onze specialisten staan voor u klaar

Neem contact op of Maak een afspraak