Een siliconen orthese is een op maat gemaakt therapeutisch hulpmiddel dat van siliconen word vervaardigd. Dit kan bij voorvoetklachten of problemen aan de tenen gemaakt worden. Het kan een specifieke functie of doel hebben, zoals:
protectie,
consolidatie,
preventie

Er zijn verschillende vormen mogelijk bij de orthese, afhankelijk van welk doel het gaat dienen. De orthese wordt vaak van wat zachtere siliconen gemaakt zodat het prettige op de huid zit en geen drukplekken of irritaties geeft. Afhankelijk van de locatie en de grootte van de plek die beschermd of ontlast moet worden, kan er een siliconen orthese worden vervaardigd. Dit kan bovenop, tussen en onder de tenen zijn, maar ook aan de zijkanten, en/of bij uitsteeksels van de voet zijn.

Protectieve siliconen orthese

Bij een Protectieve orthese is het doel dat de silicone orthese de huid beschermt of van overdruk, van bijvoorbeeld de schoen of van naastliggende tenen ontlast. Overdruk is een van de hoofdoorzaken van huid of nagelklachten aan de voet. Overdruk in combinatie met wrijving kan eelt, wondjes, blaren, blauwe nagel (runnersnail) en exostosen (botuitstekels) veroorzaken.

Consolideren siliconen orthese

Bij een consolideren siliconen orthese is het doel van de ortese om de progressie van degeneratie te verminderen of te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is het stijf worden van het grote teengewricht bij het lopen.

Preventieve orthese

Preventie ortheses worden gemaakt op basis van het voorkomen van een klacht. Nu kan het zijn dat er uit onderzoek blijkt dat er risicoplekken op de voet zitten waar klachten kunnen ontstaan. Of een bepaalde afwijking in de voet die op den duur vervormingen aan de voet kunnen geven. Een preventieve orthese kan dan een uitweg bieden om problemen te voorkomen in de toekomst.
Heeft u interesse om een silicone orthese te laten maken of een vraag?

Neem contact op   of   Maak een afspraak

Onze specialisten staan voor u klaar

Neem contact op of Maak een afspraak