De directe toegankelijkheid houdt in dat u zonder een doorverwijzing van uw huisarts naar een specialist kunt gaan.

Podotherapie is sinds 2011 een direct toegankelijk beroep. Dit betekent dat wanneer u een klacht heeft en hiervoor naar de podotherapeut wilt, niet eerst een verwijzing van de huisarts nodig heeft. Uiteraard kan een huisarts u wel doorverwijzen als hij of zij dat nodig vindt.

Professional Podotherapie is direct toegankelijk.
De podotherapeut bepaalt zelf om direct toegankelijk te zijn of niet. Het kan dus zijn dat u voor sommige podotherapeuten een verwijzing (van de huisarts) nodig heeft. Wanneer u bij een podotherapeut komt die wel direct toegankelijk is, wordt er vóór het onderzoek een screening gedaan. Dit is een vraaggesprek met een vragenlijst om te kijken of er zogenaamde “red-flags” (rode vlaggen) aanwezig zijn. Een rode vlag is een indicatie dat er een risicofactor aanwezig is die mogelijk van invloed op de behandeling kan zijn. Wanneer er een rode vlag aanwezig is, mag een specialist niet zomaar een onderzoek doen maar wordt de patiënt geacht eerst naar de huisarts te gaan. Wanneer deze een goedkeuring geeft voor een onderzoek, krijgt u een verwijzing mee.

Echter wanneer er geen “red flags” zijn geconstateerd, kan de podotherapeut met het onderzoek beginnen. Ondanks het feit dat u geen verwijzing van een huisarts om naar een podotherapeut te gaan nodig heeft, zal de huisarts wel van het behandeltraject op de hoogte worden gehouden. Hiervoor dient u toestemming te verlenen.

Let op! Het kan zijn dat sommige zorgverzekeraars verplichten dat u een doorverwijzing van een huisarts heeft voordat u naar de podotherapeut gaat. Alleen op die manier kunt u dan bij deze verzekeraar voor vergoeding in aanmerking komen. Dit dient u zelf na te vragen bij uw verzekeraar.

Onze specialisten staan voor u klaar

Neem contact op of Maak een afspraak