Een podotherapeut is  een paramedisch specialist die klachten aan het bewegingsapparaat opspoort, onderzoekt en deze dan verhelpt.  Elke podotherapeut heeft minimaal een vierjarige paramedische bachelor HBO opleiding gevolgd en staat bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en in het Kwaliteitsregister ingeschreven. Wanneer iemand aan deze minimale eisen voldoet mag hij of zij de titel “Podotherapeut” dragen volgens art. 34 van de Wet BIG.

Wist u dat u in uw leven ongeveer 185.000 kilometer gaat lopen? En wist u dat dit goed is voor 4 keer de hele wereld rond? En wist u dat een voet uit maar liefst 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen bestaat? Het is behoorlijk veel wat onze voeten te verduren hebben en toch zijn ze vaak vergeten nadat we ze in onze warme sokken en mooie schoenen ingepakt hebben.

Maar hoe vervelend is het dan als bij staan de voorvoet zo’n pijn doet? Of dat bij traplopen de knie zo gevoelig is? Of dat s’ochtends de voet zo stijf is en de achillespees pijnlijk is bij de eerste stappen? En soms houden de pijnklachten aan en gaat u anders lopen, waardoor u weer andere klachten krijgt. Het antwoord : heel erg vervelend.

Pijnklachten aan het bewegingsapparaat zijn een niet altijd even makkelijk oplosbaar probleem. Tenslotte gebruiken we het de hele dag, of we nu veel lopen en staan op het werk, autorijden, huishoudelijke klusjes doen, de kinderen naar school brengen of sporten. Klachten aan de voet zijn ook voor iedereen vervelend, een kind van 5 dat niet wilt buitenspelen omdat de voetjes zo’n pijn doen, of een ouder iemand die niet meer mee gaat voor een wandeling omdat de gewrichten zo gevoelig worden.

Een podotherapeut heeft een gedegen medische achtergrond aan kennis over de voeten, enkels, knieën, heup en ook de onderrug. En dat is ook precies nodig om te weten wat er in het onderlichaam speelt en hoe de klachten hieraan behandeld moeten worden.

Een podotherapeut behandelt onder meer:

 • Standafwijkingen van de voeten
 • Standafwijkingen van de tenen of nagels
 • Voetklachten als gevolg van overbelasting
 • Knie-, heup-, rugklachten ten gevolge van een verkeerde voetenstand en/of looppatroon
 • Sportblessures
 • Ingegroeide teennagel(s)
 • Terugkerende likdoorns of overmatige eeltvorming
 • Specifieke stand- en houdingsklachten bij kinderen
 • Specifieke stand- en houdingsklachten bij ouderen
 • Specifieke voetproblemen bij Diabetes Mellitus
 • Specifieke voetproblemen bij Reumatoïde Artritis

 

De voeten zijn basis en ondergrond voor het lichaam en worden aan heel veel belasting blootgesteld. Vaak wordt er al in de praktijk opgemerkt dat de mate van belasting in combinatie met een afwijking leidt tot klachten in of aan de voet. Ook kunnen afwijkingen van de voet klachten elders in het lichaam -zoals in de enkels, knie,  heup en onderrug- tot gevolg hebben. Dit kan dan de oorzaak zijn van het feit dat klachten, vaak door een stand afwijking, in de voet niet vanzelf overgaan.

Heeft u pijnklachten aan uw voet? Of bent u bekend met een standafwijking in het onderlichaam en wilt u deze laten behandelen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Directe toegankelijkheid

Directe toegankelijkheid houdt in dat u naar een specialist zonder een doorverwijzing van uw huisarts naar een specialist kunt gaan. Klik hier voor meer informatie.

Onze specialisten staan voor u klaar

Neem contact op of Maak een afspraak