Door overdruk op de nagel kan de nagel vervormen waardoor de hoeken van de nagel krom gaan staan en in de huid gaan groeien. Maar ook foutief knippen van de nagel kan tot een dergelijke vervorming leiden. Als de nagel eenmaal is ingegroeid kan dit een zeer pijnlijke klacht geven.

Een therapie die in dit geval toegepast kan worden is een nagelbeugeltechniek. De nagelbeugel is een  metalenbeugel die word vervaardigd van chirurgisch staal en op maat van de nagel wordt gemaakt. Afhankelijk van de vorm van de nagel, de maten dat deze is ingegroeid en de medische omstandigheden van een client (denk daarbij een diabetes, reuma of vaatlijden) wordt er een type beugel gekozen.

In geval van een onsteking aan de huid door de nagel kan het zijn dat er niet gelijk een beugel wordt aangemeten. Er moet ruimte zijn om de beugel te kunnen plaatsen. Zonder deze ruimte is het plaatsen een onnodig pijnlijk en soms helemaal niet mogelijk. In zo’n geval kan ervoor worden gekozen om eerst een tamponage tussen de huid en de nagel te plaatsen. Hierdoor gaat de wijd ietwat wijken voor de nagel zodat er iets meer ruimte ontstaat.

De nagelbeugel word ter plaatse vervaardigd en op de nagel aangebracht. Daarna wordt deze aangespannen zodat de uiteindes van de nagel, die zijn ingegroeid naar buiten worden geforceerd. De nagel zelf zal heel langzaam door zijn groei weer rechttrekken. Dit kan echter maanden en soms meer als een jaar duren. Echter kan het drukvrij krijgen van de huid al veel eerder worden behaald zodat de huid weer kan herstellen. Hierdoor zullen de pijnklachten dus al eerder over zijn. Het kan ook zijn dat de oorzaak van het ingroeien van de nagel hiermee niet direct is verholpen. Dit kan eventueel worden onderzocht door een podotherapeutisch onderzoek.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden, wilt u een nagelbeugel laten aanmeten of heeft u een vraag? 

Onze specialisten staan voor u klaar

Neem contact op of Maak een afspraak