Wat is coxartrose?

Het heupgewricht bestaat uit twee delen, een heupkop en een heupkom. Om slijtage van de gewrichten tegen te gaan bevindt zich een laagje kraakbeen tussen de twee delen van de heup. Wanneer u last heeft van artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit waardoor de bewegingen van het gewricht minder soepel verlopen. Ook worden schokken minder goed opgevangen waardoor er meer last valt op de gewrichten. Wanneer het kraakbeen versleten raakt kan dit chronische heupklachten veroorzaken. In het geval van slijtage aan het kraakbeen kan het voorkomen dat zich abnormale uitgroeiingen in de gewrichten gaan vormen. Dit is een reactie van het lichaam om op deze manier de druk op de heup te verminderen.

Symptomen

Wanneer u last heeft van SI-klachten kunt u de volgende klachten ervaren:

  • Stijfheid van de heupgewrichten
  • Ochtendstijfheid (dit wordt minder naarmate de heup wordt bewogen gedurende de ochtend)
  • Beperkte beweeglijkheid in de heup in alle bewegingsrichtingen
  • Volledige bewegingsboog van de heup leidt tot bot-op-bot contact
  • Drukpijn aan de voorzijde van het heupgewricht
  • Krachtverlies wanneer u het ben opzij tilt

Oorzaak

Artrose is een natuurlijk slijtproces. Ieder persoon krijgt op den duur last van artrose naarmate hij of zij ouder wordt. Artrose komt dan ook vooral voor bij mensen die ouder zijn 50. De klachten ontstaan geleidelijk naarmate de slijtage zich langzaam aan vormt binnen het kraakbeen.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u last heeft van coxartrose is het belangrijk dat u het heupgewricht in beweging houdt, zorg er echter voor dat u het gewricht niet overbelast.

Behandeling