Wat is een ulcus?

Een ulcus is een open wond aan het onderbeen. In het geval van een ulcus ontbreekt een gedeelte van de gezonde huid, hierdoor vormt zich een open wond. Een ulcus ziet er uit als een open plek op de huid die soms is afgedekt door een korst of een stuk zwarte (afgestorven) huid. Nadat de ulcus is behandeld groet de gezonde huid vanzelf weer terug. Vaak gaat een ulcus gepaard met andere huidaandoeningen in het zelfde gebied. Denk hierbij aan: onderhuidse verhardingen; eczeem; spatadertjes. Een ulcus komt meestal voor boven de enkel.

Symptomen

Wanneer u last heeft van een ulcus (open been) kunt u de volgende klachten ervaren:

  • Pijnlijke open wond op het onderbeen
  • Wond is bedekt door een korst
  • Bodem van de wond kan zwart zijn (afgestorven)
  • Wond kan veel vocht uitscheiden
  • Wond kan vies ruiken

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken bekend voor een open been, de meest voorkomende betreft een stoornis aan de bloedsomloop. Er zijn 2 verschillende bloedsomloop stoornissen: een afwijking aan het aanvoerend systeem; een afwijking aan het afvoerend systeem.

In het geval van een stoornis aan het aanvoerend systeem bevindt zich een vernauwing in de slagader, door deze vernauwing komt er onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen om een wond te doen genezen. Hierdoor sterft het weefsel in en om de wond af, met een open wond als gevolg.

In het geval van een stoornis aan het afvoerend systeem ontstaat de open wond doordat het bloed blijft hangen in de aders en haarvaatjes. Wanneer het bloed niet goed kan worden afgevoerd richting het hart, zorgt de zwaartekracht er bovendien voor dat er meer druk komt te staan op de aders en haarvaatjes. Hierdoor loopt het weefsel om en in de wond nog meer risico.

Wat kunt u zelf doen?

Behandeling