Wat is inversietrauma?

Inversietrauma is een blessure aan de buitenste enkelband die kan onstaan wanneer iemand zijn of haar enkel verzwikt. Wanneer iemand zijn of haar enkel verzwikt komen de enkelbanden maximaal op rek. Door het rekken wordt voorkomen dat de enkel volledig dubbel klapt. Het kan echter gebeuren dat de enkelband letsel oploopt. Binnen inversietrauma wordt er onderscheid gemaakt tussen drie gradaties:

Bij graad 1 letsel is er sprake van een lichte verrekking, in dit geval zijn er slechts enkele vezels ingescheurd die na verloop van tijd kunnen genezen. Bij graad 2 letsel is er sprake van ernstigere beschadigingen. De enkelband kan in dit geval helemaal zijn afgescheurd. Graad 3 letsel wordt geconstateerd wanneer er meerdere enkelbanden compleet zijn afgescheurd.

Symptomen

Wanneer u last heeft van inversietrauma kunt u de volgende symptomen ervaren:

  • Pijn aan de buitenzijde van de enkel/voet
  • Zwelling
  • Bloeduitstortingen
  • Instabiel gevoel in de voet
  • Vrijwel elke beweging in de voet kan een pijnlijk gevoel veroorzaken

Oorzaak

De oorzaak van inversietrauma is meestal het verstappen of verzwikken van de enkel. Ook kan het voorkomen dat inversietrauma wordt veroorzaakt door het langdurig oprekken van de enkelbanden, deze gevallen kunnen zich voordoen tijdens bijvoorbeeld sportactiviteiten.

Wat kunt u zelf doen?

Behandeling