Wat is een hallux valgus?

Bij een hallux valgus bevindt zich een standafwijking aan de grote teen. De grote teen wijst naar de buitenzijde van de voet waardoor er een knobbel ontstaat die zich net voor de grote teen bevindt. Deze knobbel wordt ook wel een ‘bunion’ genoemd. Deze bunion gaat gepaard met pijn of moeite tijdens het lopen.

Symptomen

Wanneer u een hallux valgus heeft kunt u de volgende symptomen ervaren:

  • Pijn tijdens het lopen
  • Stekende pijn in het teengewricht, ook snachts
  • De pijn bevindt zich aan de zijde van de grote teengewricht
  • De grote teen wijst naar de andere tenen toe
  • Er bevindt zich een grote pijnlijke knobbel aan het teengewricht
  • (Te) Smalle schoenen verergeren de pijn
  • Stijf gevoel in het teengewricht
  • Kan soms gepaard gaan met zwelling en roodheid

Oorzaak

Hoe hallux valgus precies tot stand komt is niet geheel duidelijk. Het dragen van te strak of te nauw schoeisel lijken de kans op hallux valgus te vergroten doordat de voet in een verkeerde stand kan worden geforceerd. Ook kan hallux valgus mogelijk het gevolg zijn van een aangeboren afwijking in de voet of het te veel naar binnen zakken van de voet.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u last heeft van een hallux valgus kan het helpen om wijder schoeisel te dragen. Hierdoor komt er minder druk te staan op de pijnlijke knobbel. Dit is echter alleen een manier om de pijn te verlichten, dit lost de klacht niet op.

Behandeling / wanneer naar de podotherapeut:

Wanneer er een Hallux Valgus aan de grote teen zich ontwikkeld, is het verstandig om op tijd langs de podotherapeut te gaan om dit te laten onderzoeken. Helemaal in geval dat het in de familie voorkomt, een Hallux Valgus kan namelijk erfelijk zijn. Daarnaast kan een Hallux Valgus zich in een relatief korte tijd ontwikkelen, waardoor de bunion sterk in omvang toeneemt en erg pijnlijk word. In de meeste gevallen gaat de bunion ook niet meer vanzelf weg, en zal in een uiterst geval er een operatie aan te pas komen.  Tijdens het lichamelijke onderzoek zal de podotherapeut kijken wat mogelijk factoren zijn die de Hallux Valgus doen ontwikkelen of doen verergeren. Na het onderzoek zal de podotherapeut met u de adviezen en behandelingen bespreken.