Hieronder vindt u de klachtenwijzer. Binnen de klachtenwijzer zijn er verschillende aandoeningen gecategoriseerd op basis van de plaats van voorkomen.

In de eerste kolom vindt u de klachtenwijzer in de vorm van het menselijk lichaam. Klik met de muis binnen de klachtenwijzer op de plaats waar uw klacht zich bevindt. In de tweede kolom krijgt u dan een overzicht te zien met de klachten die zich binnen het geselecteerde lichaamsdeel kunnen bevinden. Wanneer u op een klacht klikt verschijnt in de derde kolom een korte omschrijving van de geselecteerde klacht. Voor een compleet overzicht van de klacht (omschrijving, oorzaken, symptomen en preventie) kunt u binnen de rechter kolom klikken op “Lees verder”, u wordt dan doorverwezen naar een andere pagina.

Enkel/voetOnderbeenKnieBovenbeenHeupOnderrug
Kies het lichaamsdeel waar de klacht zich bevindt.

Onderrug

 • Coxartrose
 • SI-klachten
 • Bekken instabiliteit
 • Jumper’s knee
 • Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS)
 • Achillodynie
 • Likdoorn
 • Eelt/hyperkeratose
 • Ulcus
 • Kloven
 • Inversietrauma
 • Hamertenen en klauwtenen
 • Mortonse neuralgie
 • Hallux valgus
Bekijk alle 8 enkel klachten

Omschrijving klacht

Ischias is een irritatie of ontsteking aan de grote zenuw die loopt van de onderrug naar de voet. Wanneer er direct druk ontstaat op deze zenuw spreekt men van ischias, door deze directe druk ontstaat er een pijnlijk gevoel dat loopt van de onderrug tot aan de voet.

Lees verder

Een likdoorn is een pijnlijke kleine verdikking van het eelt. In de meeste gevallen komt een likdoorn voor onder de voet. De eeltplek is slechts een paar millimeter in omvang en bestaat uit een puntvormige kern die druk kan uitoefenen op de onderliggende huidlagen of botten. Deze druk kan pijn veroorzaken. Er zijn 2 soorten likdoorns: weke likdoorns; zaadlikdoorns. Een weke likdoorn bevindt zich in de huid tussen de tenen. Deze likdoorns zijn witachtig van kleur en voelen week aan. Een zaadlikdoorn komt vooral voor onder de voetzool en de hiel en zijn

Lees verder

Eelt is een verdikking van de hoornlaag, de bovenste laag van de huid. Deze laag bestaat uit dode huidcellen die een bescherming vormen voor de onderliggende huidlagen. Eelt heeft een gele of bruine kleur, soms kan het eelt er ook glazig uitzien. Eelt ontstaat wanneer het lichaam meer huidcellen aanmaakt dan dat er huidcellen afsterven, dit wordt ook wel hyperkeratose genoemd. Een dunne laag eelt onder de voeten is geheel normaal en biedt zelfs bescherming voor uw voeten. Een te dikke laag eelt kan echter klachten met zich mee brengen.

Lees verder

Kloven zijn kleine scheurtjes in de huid. Deze scheurtjes komen vooral voor wanneer de huid zeer droog is. Wanneer u loopt, springt of rent oefent u veel druk en wrijving uit op de huid. Deze druk en wrijving kunnen er toe leiden dat de scheurtjes groter worden. In dit geval is het mogelijk dat de kloven zelfs gaan bloeden.

Lees verder

Het heupgewricht bestaat uit twee delen, een heupkop en een heupkom. Om slijtage van de gewrichten tegen te gaan bevindt zich een laagje kraakbeen tussen de twee delen van de heup. Wanneer u last heeft van artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit waardoor de bewegingen van het gewricht minder soepel verlopen. Ook worden schokken minder goed opgevangen waardoor er meer last valt op de gewrichten. 

Lees verder

De sacro-iliacale gewrichten (SI gewrichten) zijn de drie gewrichten die het heiligbeen en de twee heuphelften aan elkaar verbinden. Wanneer u last heeft van klachten aan de SI-gewrichten, komt dit doorgaans doordat de gewrichten worden geblokkeerd, doordat de gewrichtsbanden beschadigd zijn of doordat er een verhoogde beweeglijkheid zit in de gewrichten.

Lees verder
werkwijze professional podotherapie

Het bekken bestaat uit 3 botdelen, de linkerbekkenhelft, de rechterbekkenhelft en het heiligbeen. Deze 3 botdelen zijn aan elkaar verbonden door middel van 3 gewrichten, de sacro-iliacale gewrichten. Om de 3 botdelen aan bij elkaar te houden lopen verschillende banden over de gewrichten heen. Deze banden kunnen verslappen om bijvoorbeeld het bevallen te versoepelen. Het kan echter ook gebeuren dat zodra de banden verslappen, zij beschadigd of overbelast kunnen raken. Dit wordt ook wel bekken instabiliteit genoemd.

Lees verder

Een jumper’s knee komt vaak voor bij mensen die een sport beoefenen waarbij vaak explosief wordt gesprongen. De klachten zorgen voor een pijn aan de kniepees, welke verbonden is aan de knieschijf en het scheenbeen.  Er zijn twee vormen van jumper’s knee: een ontsteking of een aantasting van het weefsel van de pees.

Lees verder
werkwijze professional podotherapie

Bij het mediaal tibiaal stress syndroom is er sprake van overmatige trekkrachten aan de achterkant van het scheenbeen. Deze trekkrachten kunnen kleine botafwijkingen op het scheenbeen veroorzaken die pijn veroorzaken.

Lees verder
werkwijze professional podotherapie

Achillodynie is een ontsteking aan de achillespees die vaak in verband wordt gebracht met een overbelasting. Het is een aandoening die veelvoorkomend is onder sporters.

Lees verder
werkwijze professional podotherapie

Inversietrauma is een blessure aan de buitenste enkelband die kan onstaan wanneer iemand zijn of haar enkel verzwikt. Wanneer iemand zijn of haar enkel verzwikt komen de enkelbanden maximaal op rek. Door het rekken wordt voorkomen dat de enkel volledig dubbel klapt. Het kan echter gebeuren dat de enkelband letsel oploopt.

Lees verder
werkwijze professional podotherapie

Een hamerteen is een standafwijking van de teen. Deze aandoening kan zich bevinden aan de drie middelste tenen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen gebogen, hierdoor ontstaat er een kromming in de stand. Door de standafwijking kunnen er wondjes, eeltplekken en likdoorns ontstaan.

Lees verder
werkwijze professional podotherapie

Wanneer er sprake is van Mortonse neuralgie bevindt zich een verdikking in een van de gevoelszenuwen tussen de tenen. Deze verdikking komt tot stand wanneer een van deze gevoelszenuwen geïrriteerd raakt. Door deze irritatie vormt zich op deze plek meer zenuwweefsel. Aangezien het gaat om een gevoelszenuw blijft de motorische werking in de voet onaangetast, alleen het gevoel in de voet wordt aangetast.

Lees verder
werkwijze professional podotherapie

Bij een hallux valgus bevindt zich een standafwijking aan de grote teen. De grote teen wijst naar de buitenzijde van de voet waardoor er een knobbel ontstaat die zich net voor de grote teen bevindt. Deze knobbel wordt ook wel een ‘bunion’ genoemd. Deze bunion gaat gepaard met pijn of moeite tijdens het lopen.

Lees verder
“Na hevige pijn in de onderrug heb ik via de klachtenwijzer m’n klacht weten te achterhalen. Gelijk een afspraak gemaakt!”

Afspraak maken?

Wij helpen u graag met uw klachten. Klik hieronder om vrijblijvend met één van onze specialisten een afspraak te maken.

Na aanvraag nemen wij binnen een werkdag contact met u op.

MAAK EEN AFSPRAAK