Diabetes mellitus, ook wel in de volksmond ‘suikerziekte’ genoemd, is een chronische ziekte waarbij het lichaam niet meer in staat is om het bloedsuikerniveau in evenwicht te houden. In Nederland is er bij ruim 1 miljoen mensen diabetes mellitus geconstateerd. Hiermee is het de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Diabetes kan zeer gevaarlijke gevolgen voor iemand hebben wanneer ze hiervoor niet behandeld worden, denk aan bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, nierfalen, problemen aan de ogen, zenuwen en voeten. Dit op zich kan weer tot gevolg hebben dat men aan deze complicaties komt te overlijden.

Er zijn 2 soorten diabetes. Type 1 en type 2. Van alle diabetespatiënten heeft 90% type 2 diabetes en 10% type 1. Door diabetes veroorzaakte klachten kunnen zich onopgemerkt ontwikkelen. Het gevolg hiervan is dat deze klachten met bijkomende complicaties vaak te laat worden ontdekt waardoor een wond niet goed geneest, ook wel ‘ulcus’ genoemd. Deze complicatie is een van de meest voorkomende oorzaken van het amputeren van een voet of onderbeen. Het is statistisch bewezen dat de levensverwachting van iemand die een amputatie heeft gehad, aanzienlijk is verkort.

Door het gebrek aan preventief handelen bij diabetes mellitus zijn er door de jaren heen veel onnodige complicaties ontstaan, deze brachten veel zorgkosten met zich mee. Daarom is er sinds 1 januari 2015 een nieuw zorgsysteem geïntroduceerd met betrekking tot de voetverzorging bij diabetes mellitus dat vanuit de basisverzekering wordt betaald. Een diabetespatiënt dient minimaal 1 keer per jaar bij de podotherapeut te komen voor een diabetische screening van de voeten. Dit is een jaarlijkse controle waarbij de podotherapeut een onderzoek doet naar voetaandoeningen die vaker bij diabeten dan bij niet-diabeten ontstaan.

De belangrijkste aandoeningen waarnaar gekeken wordt zijn neuropathie (disfunctie van de zenuwen) en ischemie (verslechterde bloedtoevoer). Deze worden op verschillende punten onderzocht en getest. Daarnaast kijk de podotherapeut naar de zelfstandige zorg van de patiënt en of de patiënt zichzelf nog goed kan inspecteren. Aan de hand van de screening krijgt een patiënt een SIMM’S-classificatie en zorgprofiel toegewezen. Er kan gesteld worden dat de SIMMS-classificatie een risico-indicator en het zorgprofiel een zorgpakket is waar men voor ingedeeld kan worden. Aan de hand hiervan geeft de podotherapeut aanvullende adviezen en maakt een behandelplan, waarin staat wat het behandeltraject voor het rest van het jaar wordt. De vergoedingen lopen, afhankelijk of iemand vanuit een ketenzorg verwezen is of niet, uitsluitend via de podotherapeut. De podotherapeut dient met gespecialiseerde pedicures contracten af te sluiten om de medische behandelingen die zijn toegewezen uit het behandelplan te betalen. Zo ontstaat er een optimale samenwerking tussen de podotherapeut en de pedicure ten aanzien van de voetenzorg.

Onze specialisten staan voor u klaar

Neem contact op of Maak een afspraak